Som FH patient är det, förutom rätt medicinering, viktigt att hålla sig till kost som påverkar kolesterolnivån i en positiv riktning.
Hur påverkar kosten LDL-kolesterol?
Allt fett i mat är en blandning av mättat och omättat fett. Mättat fett finns i animaliska livsmedel (som mejeri- och köttprodukter), hårt margarin och i de flesta kakor, kex, «snabbmat» och snacks. Sådant mättat fett ökar kolesterolet, medan omättat fett från växter och fisk minskar LDL-kolesterolet eller är neutralt.
Begränsat intag av kolesterol rekommenderas för personer med hög kolesterolhalt i blodet. De viktigaste källorna till kolesterol i kosten är animaliska livsmedel som äggula, inälvsmat och feta mejeriprodukter som ost, grädde och smör.
Fet fisk och fiskleverolja innehåller mycket omega-3- fettsyror som har en gynnsam påverkan på cirkulation och hjärtrytm. Omega-3 minskar även triglyceridnivåerna.
För att garanterat få i sig tillräckligt med fiskfett rekommenderar man fisk till huvudmålet minst två gånger i veckan, även gärna som pålägg eller till mellanmål. Ingår begränsad mängd fet fisk i din kost bör du ta fiskleverolja eller annat kosttillskott med omega-3.
Fibrer i fullkornsprodukter, bönor, ärtor, frukt, bär och grönsaker har en gynnsam inverkan på kolesterolet. Vissa typer av fibrer kan binda kolesterol i tarmarna och sedan föra ut det via avföringen, vilket följaktligen sänker kolesterolhalten. Livsmedel med högt fiberinnehåll är också viktiga källor till vitaminer, mineraler och antioxidanter.
Vilken slags kost?
Kosten för personer med FH bör vara varierad, balanserad och skonsam mot hjärtat. Syftet är att gradvis minska det totala intaget av fett och kolesterol, samtidigt som man inriktar sig på att äta rätt slags fett, fiberrik mat, frukt, bär och grönsaker. För barn med FH bör den kontrollerade kosten stödjas genom att hela familjen ändrar sina kostvanor. Det är viktigt att tidigt etablera sunda matvanor.
Det tar tid att ändra kostvanor – ofta månader eller år – Och det krävs regelbunden uppföljning av klinisk dietist eller läkare. Det är vad du äter regelbundet som har betydelse. Enstaka avvikelser från rekommenderad kost leder inte till förhöjt blodkolesterol.
Texten hämtad från broschyren- Familjär Hyperkolesterolemi – Författare Dr Leiv Ose, Oslo Universitetssjukhus. Utgven av Genzyme AB och Patientföreningen FH Sverige